ZSAM logo

Izlet v Cimos in Luko Koper

Vsako leto ZŠAM Velenje organizira izlet in tudi letos je bilo tako. Kljub kriznim časom, smo se odločili organizirati izlet po naši lepi Sloveniji. Ker si po navadi na izletih ogledamo razne avtomobilske tovarne, zato smo se odločili pogledati tovarno Cimos v Kopru.

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili proti Kopru, seveda z postankom na počivališču Lom in obveznim zajtrkom. Po prihodu v tovarno Cimos smo se zopet malo okrepčali, nakar so nas sprejele prikupne  vodičke, ki so nas popeljale na video predstavitev tovarne. Po predstavitvi smo si ogledali proizvodnjo. Kar presenečeni smo bili, kaj vse v Cimosu delajo. Res prijeten ogled tovarne in prijetno osebje nas je poučilo o slovenskem znanju, ki ga izvažamo širom sveta.

Z dobrimi odtisi in polni novega znanja smo se odpravili na ogled luke Koper. Na samem vstopu v luko nas je pričakal vodič, ki je bil zaposlen v luki preko 30 let, sedaj pa je v pokoju in dela honorarno kot vodič. Kar veliko nam je povedal o zgodovini luke, kako se je delalo včasih in kako sedaj, ter nas popeljal skozi celotno ozemlje luke. Kar ne moreš verjeti, kakšne količine tovora gredo skozi to luko in prišli smo do spoznanja, da je drugi železniški tir še kako prepotreben.

Po končanem ogledu pa je sledilo malo sprostitve, saj smo se odpravili na ladjico, staro dvojambornico iz leta 1940, s katero nas je kapitan popeljal po slovenskem morju. Seveda je kapitan imel pomočnike, kateri so poskrbeli za naše vedno suhe gobe in prazne želodčke. Vreme nam je služilo, tako da je vzdušje bilo enkratno. Malo smo se oddahnili, se po sončili, pogovorili, a kaj ko je tako hitro minilo in že smo se morali izkrcati ter se odpraviti proti naši naslednji destinaciji - osmici. Tu nas je čakala pokušina domačih vin. Po pokušini pa je sledila prava domača večerja kot se za Koprski okoliš spodobi. Po večerji smo se polni dobrih odtisov in raznih dobrot odpravili protu domu. S krajšimi postanki smo se v večernih urah vrnili v Velenje.

Informacije o društvu

ZŠAM Velenje

Efenkova cesta 61
3320 Velenje

Telefon: 041 26 98 76

Zastopnik: Peter Praprotnik
Matična št.: 5202809000
Davčna št.: 75271362