ZSAM logo

Člani ZŠAM Velenje na izletu

ZŠAM Velenje si je na redni letni skupščini v plan dela zadal tudi izvedbo izleta. Ker se poskušamo plana po najboljši močeh tudi držati, nam ni preostalo drugega kot da to tudi storimo. In res smo se 04.09.2011 zjutraj zbrali na avtobusnem postajališču v Velenju z namenom, da si ogledamo košček naše lepe domovine.

Odpeljali smo se na Vransko, kjer ima nadzorni center DARS, ki nadzira del Štajerske avtoceste. Tukaj smo se seznanili s tehnikami nadzora ter kako ta deluje in ravno v času našega obiska v živo doživeli kako deluje varnost Trojanskega tunela. Na koncu smo si ogledali raznorazne dogodivščine in nesreče, ki so se dogajale na tem delu avtoceste. Zahvala gre tam zaposlenim za res dobro prestavitev njihovega dela. Dobre dve minutke vožnje in že smo bili na največjem poligonu varne vožnje v Sloveniji in tudi enem od največjih v Evropi. Tam nas je učitelj varne vožnje popeljal po poligonu in nam razložil kako tam potekajo tečaji varne vožnje. Čeprav sem se ga jaz osebno že udeležil, sem kljub temu izvedel marsikaj novega in prepričan sem, da smo odnesli kar veliko koristnih napotkov. Saj veste, v prometu je vedno kaj novega in naši člani so pozorno poslušali tudi o raznoraznih novosti v prometu in tehnologiji upravljanja avtomobilov. Rezultat strokovnega vodstva je bila naša radovednost in postavljala so se vprašanja, na katere smo dobili strokovne odgovore.

Le pet minut vožnje in že smo bili na ogledu motociklov na Vranskem. Tukaj smo spoznali zgodovino in raznovrstnost motociklov. Rekel bi, da je tukaj kar svetovni leksikon za ljubitelje motorjev. Vodiču se moramo zahvaliti za res strokovno vodenje in njegovo neznansko veliko znanje o motociklih.

Kdor nas pozna bo rekel, »pa kaj so se šli tile, saj to ni nobeden izlet, če si le nekaj kilometrov od doma.« Res je, toda ravno domači kraj je tisti, ki ga najmanj poznamo, zato smo si vse to ogledali le spotoma na našo največjo in glavno destinacijo izleta tj. vojaški muzej v Pivki. Ko sem izbiral lokacijo kam bi šli na izlet, sem ugotavljal, da smo člani že marsikje bili, toda ugotovil sem, da podmornice si pa še nihče ni ogledal. Ker smo imeli dobrega šoferja avtobusa, smo hitro prispeli v Pivko. Tam nas je že pričakal vodič, ki nas je popeljal po muzeju, kjer res imaš kaj videti. Vsi moški udeleženci izleta smo služili vojaški rok v bivši JLA, pa kljub temu nismo videli toliko raznoraznih vozil, tankov, topov in še bi lahko našteval, kot smo jih tukaj. Resnično zanimiva zbirka in tudi zgodovinska predstavitev tega kraja iz vojaškega vidika, nas je prijetno presenetila. Toda podmornica pa je le atrakcija in ni ga bilo, ki se je nebi dotaknil in hotel občutiti njeno veličino, pa čeprav je bila ena najmanjših v floti bivše JLA.

Bogatejši za spoznanje o zgodovini naše vojske in njihovi opremi, smo se odpravili naprej, tokrat pa res na našo zadnje dejanje izleta. Po tako napornem dnevu se nam je še kako prilegla degustacija vina in kasneje večerja v gostilni Hruševje, kjer so nas res lepo postregli in bi najraje tam tudi kar ostali, toda ura nas je začela priganjati domov. V Velenje smo se vrnili v poznih večernih urah, in upam, da ga ni bilo, ki bi mu bilo žal, da je šel z nami, saj smo videli in izvedeli marsikaj. Koristne napotke ki smo jih dobili, pa bomo z veseljem uporabili v prometu in vsakdanjem življenju.

[readon url="http://www.zsam-velenje.si/index.php?option=com_expose&album=36"]Oglejte si slike v naši galeriji[/readon]

Informacije o društvu

ZŠAM Velenje

Efenkova cesta 61
3320 Velenje

Telefon: 041 26 98 76

Zastopnik: Peter Praprotnik
Matična št.: 5202809000
Davčna št.: 75271362